Sådan vinterfodrer du

Sådan gør man om morgenen. Sådan gør man om aftenen. Her er opskriften på vinterrutinerne, når hestene skal fodres

Vinterfodring, opdateret oktober 2012

MORGEN:

Tjek bogen og tavlen for nye informationer.

Hestene fodres kl. ca. 8 med det wrap, der står uden for deres låge.

Husk: Gina må aldrig få wrap, men skal have det specielle hø, som Rikke har sat frem.

Gule og Glampi kaldes ind og fodres i boksene.

Saml alle poser og læg dem i den store spand.

Hestene lukkes ud ca. 1,5 – 2 timer efter de fik foder. Det foregår sådan:

Udestalde: Start i udestalden, da det er her, der bliver fodret først.
Luk til Gules og Glampis bokse – de er som regel gået op på marken. Luk derefter Yuggi, Askur (han er i Ålborg indtil februar), Thor og Pjakkur ud og driv dem lidt væk fra flisearealet.

Luk til boksene, men sørg for der ikke er spåner og lign i klemme forneden ved lågen, da låger og hængsler ellers bliver skæve.

Lille stald: Derefter sættes elastikled op så der dannes en sluse fra lille stald og ud til lågen, som åbnes. Dreyri, Reifnir, Bersi og ”Ny” lukkes ud.

Store stald: Der er pt. 3 vallakker i store stald + Mies, som evt. kommer inden jul. De står alle i samme side og i vest-enden. Den lange snor fra porten til møddingspladsen sættes på, leddet til folden lukkes op og de 4 sluses stille og roligt ud. Begynd med Elvis, så (Mies), Kvelle og Krummi. Vær opmærksom på, at der ikke står koste og lign. i vejen, som Krummi kan støde ind i. Luk derefter porten efter dig.

Derefter de 12 hopper. Der lukkes af til rytterstue og sadelrum. Begge porte ud mod hoppefolden i øst åbnes og palerne sættes i fliserne (vi har problemer med at porten blæser op ødelægger udelampen, når folk glemmer at sætte palen i). Leddene åbnes helt og sluseleddene hægtes på.

Hopperne lukkes stille og roligt ud. Start bagfra med Elva og Appelsina og gå derefter nedefter.

Der fejes i staldene og på fliserne ved udgangene.

Tjek at der er strøm på hegnene, at vandkopperne på foldene virker og at hestene umiddelbart ser ud til at ha`det godt.

AFTEN:

Foderholdet mødes kl 17 – alt andet skal være klart aftalt foderholdet indbyrdes. Se Der skal tre til tango når hestene skal fodres.

Tjek bogen og tavlen for nye informationer.

Der tages klatter i boksene. Husk der skal helst være lidt spåner til rådighed i dit bokshjørne, så foderholdet har noget at sprede oven på det våde.

Der vejes wrap op i poser til de enkelte heste, som det fremgår af oversigten ved vasken i store stald og på boksdørene.

Aftenfoder (wrap), kiks og evt. madpakker lægges i boksen, så der er dækket op, når hestene kommer ind.

Morgenfoderet stilles foran den pågældende hests boks.

OBS: Ginas aften- og morgenfoder står i rytterstuen i store stald.

I de tilfælde hvor det er nødvendigt, at en fra aftenfoderholdet vejer foder op tidligere på dagen, må wrap, madpakker og kiks IKKE lægges ind i boksene. Boksene skal nemlig kunne bruges om eftermiddagen. Wrappet både til aften og morgen pakkes da i poser, som stilles ind i boksene, så man nemt kan tage foderet ud, hvis man skal bruge boksen.

De der selv vil ordne deres boks i løbet af dagen, må heller ikke lægge foder i boksen, men skal gøre som nævnt ovenfor. Dette er dels en konsekvens af aftalen om venskabsbokse og dels for at boksen kan benyttes i løbet af dagen.

Det er vigtigt, at dine oplysninger på boksdøren og på oversigten altid er korrekte og ajourførte – så som billede, navn, ejer, dyrlæge og foder.

Med mindre vejret er dårligt skal hestene ikke lukkes for tidligt ind.

Hestene lukkes stille og roligt ind. Prøv at være konsekvent, så hestene ikke får lov til at trænge sig på, men lærer at være tålmodige og vente på, at det bliver deres tur.

Der skal være åbent mellem flisearealet og jordfolden ved udeboksene.

Når det ikke regner kraftigt, fryser eller blæser, skal de øverste låger stå åbne ind til Thor og Yuggi/Askur.

Lågerne til Gule og Glampi skal ligeledes stå åbne, medmindre det blæser og regner kraftigt eller der er snestorm. Det gælder både de øverste og de nederste låger, så hestene kan gå ud og ind.

Derefter ryddes op – også brugte kopper, fyldte affaldsposer – og risten i gulvet under vasken i store stald renses. Der fejes i staldene og på fliserne, og redskaberne hænges på plads.

Tjek inden du går:
at alle heste ser ud til at have det godt
at alle låger og døre er ordentlig lukket.
at I har skrevet i bogen
og at alt lys er slukket.

NAT:
Ole går go´nat runde kl ca. 22 – 23.

Comments are closed.