Hest i traileren – uden panik (video)

Vores tip til transport af en ikke-trailervant islandsk hest: Tag skillerum ud af hestetraileren og lad være med at binde hesten. Se selv..

Af Ole Rode Jensen

De fleste, der har kørt med hestetrailer, kender fornemmelsen af uro deromme, når hesten bevæger sig. Nogle gange er det som om, traileren simpelthen skubber rundt med bilen. Nogle kender også til de uheld, der kan ske, når hesten går over eller under bommen, når grimen og tovet er strammet til det yderste og hesten måske skal skæres løs.

Skal du køre med blot en enkelt hest (islænder), kan du overveje vores model: Tag al indmad ud af traileren og lad hesten stå løst. Lad hesten beholde grimen på, så du kan sætte et træktov i, når den skal ud.

Tjek videoen herunder. Den varer knapt halvandet minut. Den er håndholdt og optaget med mobiltelefonen, men den gengiver, hvad vi ser i kameraet på turen – og ja, vi har et trådløst kamera i traileren og en tilsvarende tv-skærm i bilen, så vi hele tiden kan følge med i, hvad der foregår deromme.

(Det kan tage lidt tid at loade filmen. Når den er loaded, starter du den ved at klikke på play-knappen)

[SWF]swfs/trailerfilm/trailerfilm.swf,320,240[/SWF]

Hesten på videoen er Àgust, som det meste af sit fireårige liv har gået i Mols Bjerge i en stor hingstefold på adskillige hektar og slet, slet ikke er er vant til at køre i trailer. På videoen har vi lige hentet ham og er på vej hjem.

Bagenden i kørselsretningen
Der er lidt forskel fra hest til hest, men rigtig ofte stiller hesten sig med bagdelen i kørselsretningen. Vi har oplevet, at når vi bremser, står hesten mere sikkert på benene med bagdelen til end med forenden fremad. Da vi hentede Askur i Svenstrup ved Aalborg, stod han næsten hele vejen til Fløjstrup med bagen til. Àgust, som er på den lille video, vendte sig ind imellem. En af pointerne ved denne metode er nemlig, at en islænder ikke er større, end at den sagtens kan bevæge sig rundt inde i traileren. Den finder simpelthen selv ud af, hvordan den står bedst.

Vi har ikke på noget tidspunkt set panik i hestens udtryk. Allerhøjst en naturlig anspændthed over køreturen. Men panik, nej, for hesten er jo ikke bundet. Se selv. Den kan futte rundt, skrabe lidt i strøelsen, kigge sig lidt omkring og måske nappe en tot hø.

Læs også: Skrappe regler for transport af heste

One Response to Hest i traileren – uden panik (video)

  1. Caroline Bering

    Dejlig hjemmeside I har! Skøn video fra trailoren og instruktive artikler og links om forfangehed. Tak ;-D