Hvornår er høet tørt nok til at presse og wrappe?


For vådt, for tørt eller lige tilpas? Det er altid et problem at finde ud af, hvornår høet er lige tilpas til at presse og wrappe. Vi prøver at give opskriften på godt wraphø.

Af Ole Rode Jensen (opdateret 29. maj 2019)

Hvis høet er for vådt, bliver wraphøet surt – alt for stærkt, surt og sjasket – og hvis det er for tørt, går ensileringsprocessen ikke i gang. Det er ensileringen, der giver wraphøet den friske, syrlige duft af figner og tobak og som konserverer det, så det kan holde sig.

Vi har læst os til, at tørstofprocenten skal ligge omkring 60 pct. Det vil sige, når man tager en portion af det hø, der ligger og tørrer derude på marken, skal ca. 40 pct. være vand eller rettere græs-saft. Det er nemlig den søde saft, der sætter gang i ensileringsprocessen. Men der må ikke være for meget, heller ikke for lidt og hvordan vurderer man det?

Metode til at bestemme tørstofprocenten
•Vej 100 gram hø (husk at tage fra både top og bund i laget ude på marken)
•Læg det i en bradepande og ‘bag’ det 20 minutter ved 125 grader varm luft
•Vend det midtvejs
•Vej det efter 20 minutter. Hvis det nu vejer ca. 60 gram, er tørstofprocenten i orden
•MEN – giv det lige 10 minutter mere i ovnen. Hvis høet stadig taber sig, er det fordi, der er mere vand i høet. Bliv ved med at ‘bage’ til høet ikke mere taber i vægt. Så har du tørstofprocenten.

Den rigtige tørstofprocent
Ca. 60 pct. er passende for wraphø til heste. Lidt over eller lidt under er OK.

40 pct. er for vådt. Wrappet bliver mere som ko-ensilage (vådt og surt). Vi har også oplevet, at vådt wrap kan komme til at lugte af sure tæer. Så skal det kasseres.

Over 70 pct. er det tørt hø, du laver, og der sker ingen konservering. Det kan være fint med tørt hø som er pakket ind i plastic, men det ensilerer altså ikke.

Hellere for tørt end for vådt
Vådt og surt wrap er for stærkt for hestene. Det er vores erfaring. Hestene får tynd mave. Wrappet skal være passende tørt og have en behagelig, frisk duft – så er det i orden.

Hvis det er knastørt, er det hø. Det er den næstbedste løsning, for du får hø, som ikke ligger og samler støv i stalden, da det er pakket ind i plastic. Men det er også lettere til at få skimmel, da der ikke er det syrlige miljø, som konserverer, ja nærmest sylter høet.

Høet i bradepanden
Vores wraphø blev tørret til en tørstofprocent på 65 . Dagen efter blev det revet i haler, presset og wrappet. Det blev gourmet-wrap af den fineste kvalitet. Velbekomme :-)

Comments are closed.