Gennemgang af hestens indvoldsorm

Indvoldsparasitter hos heste er helt normalt, men når de bliver for mange, er det noget rigtig skidt. Her er en kort gennemgang af nogle af de ulækre kræ, der bor i hesten.

Bændelorm

Bændelorm
To bændelorm. Forenden vender nedad. Det er den, de bider sig fast med i hestens tarm

Den bider sig fast i hestens tarm – i overgangen mellem tyndtarm og tyktarm. Op til 8 cm. lang, flad og 8-14 mm. bred er den og består af mange, mange led, som alle er fulde af æg. Mens bændelormen sidder fast i tarmen, afstøder den led for led, som skides ud og lander i græsset. Her flytter æggene over i en såkaldt mellemvært, den lille sorte pansermide, som bor i græsset. Når hestene så græsser, ja så ryger pansermiderne med ind. Det samme gør bændelorme-æggene, som i mellemtiden er blevet til larver, og så er ringen sluttet. Hele denne bændelormens livscyklus tager 3-5 måneder.

Bændelorm og sygdomme
Først utrivelighed. Så diarre og måske kolik (tarmen stoppes jo af alle de bændelorm!).

Bremselarver

Bremselarver
Tre bremselarver i Oles hånd

Hestebremserne lægger deres klæbrige æg i hestens pels. Her klækkes de og når hesten slikker sig, slikker den samtidig de små larver i sig. Larverne overvintrer i hestens mavesæk, hvor de bider sig fast og vokser til ca. 2 cm. Der kan sidde rigtig mange bremselarver i hestens mavesæk. Hen på foråret skides de ud. De forpupper sig i græsset og bliver efter nogle uger til nye hestebremser.
Men bremselarver kan ikke overleve i frost. Derfor skal der behandles mod bremselarver i frostvejr.

Bremselarver og sygdomme
Mavesår hvis mange bremselarver bider sig fast i mavesækken.

Rundorm

Rundorm er runde, spaghettiagtige og i forskellige størrelser. De kommer her:

1) Blodorm. Findes i en stor og en lille udgave, op til henholdsvis 5 og 2,5 cm lange. De voksne orm bor i secum og i tyktarmen, hvor de sidder fast i tarmvæggen og suger blod. Som larver vandrer de rundt i hestens indvolde. De kan også finde vej til hestens blodårer, hvor de kan forårsage blodpropper. Hvor de kommer fra? Samme opskrift for andre parasitter: Æggene skides ud, klækkes i græsset efter nogle få dage og ryger med ind, når hestene græsser. Stor blodorm regnes for meget farlig for hestene – fordi de både får konsekvenser for blodsystemet og for tarmen.

2) Spolorm. De største af rundormene. Op til 50 cm lange, tykke og spaghetti-agtige. De bor i hestens tyndtarm, hvor hunnen kan lægge en million æg om dagen! Æggene skides ud og ender i græsset, hvor andre græssende heste bliver inficeret. Larverne går gennem blodbanen til leveren, til lungerne og vender så tilbage til tyndtarmen, når de bliver voksne.

3) Haleorm. Bor bagest i tyktarmen og er 1,5-10 cm. lange. Når hunnerne skal lægge æg, går de ud gennem tarmåbningen på hesten og lægger æggene i hudfolderne omkring endetarmsåbningen. Det klør på hesten – og sådan spredes æggene: de afsættes på det, hesten klør bagen imod.

4) Lungeorm. Bor i lungerne, hvor de voksne orm er 5-10 cm. lange. Når hesten hoster, hoster den æggene op – synker dem og skider dem senere ud med afføringen. Ude i græsset klækkes æggene og de små orme-larver synkes af græssende heste. Tilbage i hesten vandrer larverne gennem blodstrømmen til lungerne, hvor de flytter ind og bliver voksne. Ulækkert, men også en lille smule fascinerende…

Rundorm og sygdomme
De orm, der sidder i tarmen, kan forårsage feber, vægttab, appetitløshed, forstoppelse, diarre og især kolik. De orm, der sidder i lungerne kan give vedvarende hoste. De orm, der sidder bagi, klør som bare pokker.

Comments are closed.